dimarts, 11 d’abril del 2017

LA PREGUNTA QUE NINGÚ VOL FER EN VEU ALTA



Des del moment que el Govern i la majoria del Parlament diuen que estan disposats a fer el que calgui per a poder fer el referèndum, fins i tot fer lleis de transitorietat entre els dos sistemes legals, la pregunta que queda a l’aire i que anem deixant que vagi donant voltes i més voltes, com una sínia inacabable, però que ningú s’atreveix a verbalitzar és: El Parlament i el Govern disposen de prou forces d’ordre públic preparades per a donar suport a les seves ordres i normes? Sí o no?.

Que hi ha algun centenar de miler de persones disposades a donar la cara és un fet incontestable (encara que no fossin tots els que diuen, així i tot, són molts), però, i els Mossos i les policies locals? Què faran en el cas, segur, que les lleis dictades pel Parlament i referendades pel Govern, siguin declarades inconstitucionals al cap de pocs segons o, fins i tot, abans?

Sortiran els comandaments i diran que estan a les ordres del govern de Catalunya o del seu ajuntament en tot i per tot, i es jugaran el seu futur i la seva jubilació en el cas que les coses vagin per mal borràs?, o bé diran que sí, però que no, que no se sap, que s’ha de veure què passa i que com és un cas de consciència tothom és lliure de fer el que li sembli i, per tant, que les decisions han de ser individuals, o que és millor esperar,...

No hauríem d’oblidar que democràcia i España són paraules immiscibles, com a màxim poden fer veure que conviuen i, en aquests moments, no passa de ser una dictablanda judicialitzada, i com que per la part espanyola tenen el sou i la jubilació assegurades, com a mínim formalment, no dubtaran pas, i ens ocuparan amb la guàrdia civil, la policia, els carrabiners i, si cal, sortirà l’exèrcit a donar-los-hi un cop de mà fent maniobres (ja previstes), o sense ni dissimular.

Si algú es pensa que m’estic muntant una pel·lícula és que no coneix pas els espanyols. Això és el que tenen pensat, encara que, evidentment, ho justificaran i ho dissimularan una mica amb l’article ... de la seva constitució, i amb decisions judicials, etc. I que quedi clar que hi haurà un piló de gent que rebrà l’ocupació amb el braç enlaire, ai!, volia dir amb els braços oberts, perquè el franquisme sociològic encara té molt de pòsit, fins i tot entre nosaltres, i s’enyoren.

Des del meu punt de vista tot dependrà de la capacitat de resistència del Govern i del Parlament, i de la mobilització i resistència ciutadana pacífica, però tossuda, i no pas de les forces d’ordre públic, ni dels “Comuns” (ja serà molt si es posen, lleialment, al costat del Govern en la decisió de fer el referèndum)

Si volem que els poders públics resisteixin cal que se sentin recolzats per la gent, per la nació, i si s’hi afegeixen els Mossos i les policies locals, millor que millor.

F. Ponsatí

Visca la terra. Via fora.

"Des de l’escola del futur estat, i si pogués ser ja des d’ara, hauríem d’esforçar-nos per fer que la pobresa i la marginació no fossin mai més hereditàries.         www.llenguaoral.cat