dijous, 28 de març del 2013

ENTRAR AL GOVERN

Tothom sembla que tingui pressa perquè ERC entri al govern. Doncs bé, em sembla una preocupació molt lloable, però, ja n’estic tip, primer que facin dissabte a casa seva.

Em sembla que no hi ha cap mena de problema per entrar al govern i ser corresponsables de moltes coses desagradables. En canvi, em sembla que qui té un problema intern és el govern.

Primer, cal que la coalició dels dos partits que formen el govern es posin d’acord en les qüestions fonamentals. Que discrepin en qüestions de detall no té gaire importància, però que discrepin sobre el futur del país i la manera d’encarrilar-ho, sí.

No es pot entrar en un govern que no té clar el rumb i que només vol que hi entri ERC per dirigir les lluites internes cap a una altra banda.

Malgrat les diferències, del govern i d’ERC, i malgrat les retallades, continuo pensant que cal que es doni suport als pressupostos. Es pot continuar estrenyent fort una mica més de temps, però no gaire més.

LA CONSULTA
Un cop quedi clar el límit de dèficit, em sembla que es poden anar presentant les cartes, una a una, i sense pressa.

S’està posant molt l’accent en la Llei de consultes que s’està tramitant al Parlament, i em sembla que és una equivocació. L’accent s’hauria d’estar posant en les peticions i requeriments oficials al govern d’Espanya en relació a la consulta.

LES RELACIONS AMB EL GOVERN CENTRAL
En les relacions amb el Govern central fins ara, tot s’ha mogut en el marc de les declaracions i contradeclaracions, vaja, el de les paraules. Recorden allò de: les paraules se les emporta el vent!

Aquesta setmana hi ha hagut una trobada entre el president Mas i el Sr. Rajoy. Que parlin no està gens malament, però no sembla pas que n’hagi sortit gaire res, fora del que ja se sap, la flexibilització del dèficit.

Potser ja n’hi ha prou de paraules. És el moment que es comencin a fer les coses per escrit.

Suggeriments per fer preguntes al Govern d’Espanya:

-         Quina és la seva posició i disposició perquè el Govern d’Espanya convoqui un referèndum a Catalunya, dintre l’any 2014, amb una pregunta acordada amb el govern de la Generalitat?

-         Que en el cas que el govern d’Espanya no estigui d’acord en convocar directament un referèndum a Catalunya, quina és la seva posició sobre el traspàs temporal, a la Generalitat de Catalunya, de la capacitat legal per a convocar un referèndum?

-         Que en el cas que el govern d’Espanya no consideri acceptables ni la convocatòria directa d’un referèndum, ni el traspàs temporal de la capacitat legal, si el govern d’Espanya estaria disposat a acceptar que, la Generalitat, fes una consulta no vinculant, durant l’any 2014, per saber què en pensen els ciutadans de Catalunya sobre la possibilitat de transformar-se en estat.

Com que una de les especialitats del Govern d'Espanya és la de no contestar oficialment res, en cadascuna de les trameses s’hauria d’indicar un termini prudencial i màxim d’espera i, passat el termini, fer l’altra petició o pregunta.

Les preguntes i les respostes, fins i tot quan no n’hi hagi, s’haurien de fer arribar a tots els governs d’Europa i una bona colla d’Amèrica.

LES INFRAESTRUCTURES
Se n’han adonat que fins fa quatre dies no hi havia cèntims per a res i, ara, de cop i volta, en comencen a sortir?

Ara sembla que el Ministerio està disposat a tornar a posar en marxa el desdoblament de la N-II. D’aquí poc ens sortiran amb algun altre regalet. Fins i tot ens diran que no estan pas tancats a parlar del Pacte fiscal.

Tot ho aniran fent amb comptagotes, per així tenir-nos collats i marejar la perdiu.

Són els nostres cèntims i ens els posen de pastanaga. Mosseguem la pastanaga, sí, tot s’ha d’aprofitar, però deixem de ser mesells i de continuar condicionats per «la resignació apressa», girem-nos i mosseguem a qui ens posa la pastanaga i, d’una vegada, engrapem tot el manat que ens han pres.

Fins la setmana vinent.

F. Ponsatí

“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”

Visca la Terra.

PS: Pel futur, ens cal disposar d'energies netes i renovables en un percentatge  prou important com per no dependre d'España.