dissabte, 2 d’abril del 2011

TAMBÉ HAURÍEM DE CANVIAR EN D’ALTRES COSES.

Primer estalviar.
Sembla evident que el primer pas que hem de fer és estalviar, necessitar menys energia, i fent-ho seriosament podríem arribar a estalviar un percentatge important i, per tant, ja en necessitaríem menys.

Algunes de les mesures importants d’estalvi ja fa molt de temps que les sabem, però cada matí hi ha cues inacabables per entrar a les ciutats i al vespre per sortir-ne, i què es fa per crear una veritable xarxa d’aparcaments lligats a un transport públic eficient de tramvies i metros? La resposta és: poca cosa i a poc a poc, a poc a poc.

Quanta energia necessitem i de quins tipus la volem?
Pel que fa a l’obtenció de l’energia, primer de tot ens cal situar-nos al nostre país i decidir d’on volem obtenir l’energia que ens cal?

L’energia no pas pensant només en fer moure el que sigui, o en fer anar els aparells amb electricitat o per veure’ns-hi, sinó també per escalfar-nos.

L’energia la podem obtenir de les centrals nuclears, del petroli i del gas, en les seves diferents possibilitats, de l’aigua (embassaments), de la eòlica, la fotovoltàica, la solar tèrmica i no gaire res més, que recordem.

Si considerem que la nuclear no és una possibilitat (per suïcida), ens cal actuar amb decisió i plantejar-nos què farem i com ho farem.

Com estem?
Actualment, i no voldríem equivocar-nos gaire, la nostra capacitat d’obtenció d’energia és molt limitada.

A part de cogeneradors de gas (que contaminen, encara que menys que d’altres alternatives) i de les centrals hidroelèctriques, no tenim res més.

No hem desenvolupat un sistema eòlic, la hidràulica ens sembla que no pot aportar-nos gaire res més, pel que fa a la solar tèrmica hi anem anant (a pas de formiga paral·lítica), la fotovoltàica encara és a les beceroles de ser útil per a generar energia a gran escala.

La situació actual és conseqüència del que han dissenyat les grans empreses i han acomboiat els genials polítics que hem triat; però malgrat aquest panorama, ens sembla que caldria presentar algunes possibilitat que ens permetessin superar, en pocs anys, la nostra situació de fotuda dependència energètica.

Hem de tenir clar que no arribarem mai a una independència política si tenim una total dependència energètica de l’exterior (com que no som gens malpensats, mai pensarem que aquest ha estat un dels objectius de la situació actual).

PROPOSTES QUE PODEN ANAR-SE FENT TOTES ALHORA.
1/ La primera cosa que ens cal és que el país disposi d’una xarxa amb capacitat real d’interconnectar-se, així quan en un lloc hi hagués excés es podria desviar ràpidament cap a altres amb dèficit. No estem pas parlant de MATs, sinó d’una xarxa de mitja tensió que nués el país.

2/ La història ens ha demostrat que l’energia hidràulica és viable.

Tenint en compte que els rius del nostre país tenen molt de desnivell, al llarg del seu curs hi podríem instal·lar unes quantes centrals hidroelèctriques (les rescloses per a fer els embassaments poden ser força petites). L’aigua que es fa servir per obtenir electricitat no es fa malbé i es pot tornar a fer servir tantes vegades com es vulgui fins que arriba al mar, només cal canalitzar-la adequadament.

És cert que serien centrals no gaire grans, però n’hi podria haver moltes i molt escampades pel territori, la qual cosa l’equilibraria.

3/ La solar tèrmica per obtenir energia per a tots els edificis i llars del país. Res de plans “renove” per als cotxes, ara calen plans “Futur” per la implantació d’energia solar tèrmica a tots els edificis públics i privats.

4/ L’energia eòlica. Doncs sí, i aquí ens cal decidir-nos, perquè des de fa temps estem divagant entre dues idees, totes dues defensables: el paisatge i els generadors.

L’objectiu ens sembla que seria arribar a aconseguir el màxim d’energia eòlica amb el màxim de respecte pel paisatge.

Ara bé, si hem de triar entre el paisatge i l’obtenció d’energia eòlica, ens sembla que l’única cosa que hi hauria d’haver per discutir hauria de ser: quants megawats ens calen?  a on els instal·lem? quines tècniques fem servir perquè afectin el mínim possible l’entorn?

Si és indispensable de canviar les lleis per poder situar els generadors, doncs les canviem. Tothom sap que a ran de mar sempre hi fa vent, però no s’hi poden posar generadors, per exemple.

5/ La resta de fonts d’obtenció d’energia són altament contaminants i, per tant, les hauríem de fer servir només en els percentatges indispensables i insubstituïbles.


“EL FUTUR ÉS LA LLIBERTAT, EL FUTUR ÉS SER UN ESTAT.”  

Visca la Terra.

Tothom.cat (Any tercer).